ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ



Κτισμένη σε υψόμετρο 950 μ. από το 1750 περίπου. Λιτή εκκλησιά, από την οποία πήρε και το όνομα το χωριό. Κάποτε, στην εποχή του θέρους, οι κάτοικοι του χωριού πήγαν για να θερίσουν στα «Πλάγια» και στον «Αμκούριο», οπότε σηκώθηκε ένας πολύ δυνατός αέρας, που δεν άφησε τίποτα όρθιο και πέταξε όλα τα γενήματα στη Λάφιστα. Οι χριστιανοί το θεώρησαν ότι ήταν θέλημα της Αγίας, γιατί η εκκλησία της δεν γιορταζόταν για κάποιο διάστημα τακτικά. Από τότε, τη μέρα αυτή, κανένας δεν θερίζει, δεν υλοτομεί, γενικά δεν εργάζεται. Παλιά, όταν πανηγύριζε, οι Σκουλιαριώτες έφιπποι ξεκινούσαν για την εκκλησία, όπου έστηναν χορό μετά τη θεία λειτουργία . Στην επιστροφή γινόταν αγώνας δρόμου με τα ζώα, για το ποιος θα αναγγείλει χαρμόσυνο γεγονός στο χωριό.

Από το 1965 και μετά, έγινε μια σειρά από επισκευαστικές εργασίες. Πρώτα ανακαινίσθηκε και αναφτιάχτηκε η σκεπή με ξύλα που έσυραν οι πιστοί από την Τσιούκα. Το 1968 έγινε το υπόστεγο στην είσοδο. Το 1978 ανοίχτηκε ο δρόμος μέχρι την εκκλησιά. Το 1994 υδροδοτήθηκε, δενδροφυτεύθηκε και περιφράχτηκε.

Δίπλα από την εκκλησία σώζεται ένα αιωνόβιο άγριο κυπαρίσσι, κοινώς «μιρτζιάν(ι)», που θεωρείται μνημείο της φύσης για την περιοχή, αφού το είδος αυτό δεν είναι πολύ διαδεδομένο στα μέρη μα και όπου συναντάται είναι θαμνώδους μορφής.
Η εκκλησία γιορτάζει στις 7 Ιουλίου.



ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ