ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣΒρίσκεται στην είσοδο του Βελβεντού. Είναι μονόχωρη, ξυλόστεγη βασιλική, μικρών διαστάσεων, με αψίδα, νεοκλασικό νάρθηκα και ανοιχτή στοά στο κεντρικό κλίτος παλαιότερης, πιθανότατα τρίκλητης, παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Οι τοιχογραφίες του ανατολικού τοίχου, με την Μεταμόρφωση και τον Ευαγγελισμό, ανήκουν στο τελευταίο τέταρτο του 12ου αιώνα. Οι
τοιχογραφίες του κυρίως ναού, που αναπτύσσονται σε δύο ζώνες
ολόσωμοι άγιοι στην πρώτη ζώνη και σκηνές από το Δωδεκάορτο στη δεύτερη— τοποθετούνται χρονικά στον 15ο αιώνα. Ο ναός
αναστηλώθηκε το 1994. Γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου. Οι Βελβεντινοί πιστεύουν ότι η χάρη του Αγίου θα τους φέρει καλά μηνύματα από τα ξενιτεμένα αδέλφια τους.

Το 1996, σε ανασκαφική έρευνα, αποκαλύφθηκαν πέντε κιβωτιόσχημοι τάφοι ακτέριστοι, που μαρτυρούν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε συστηματικά ως νεκροταφείο, ένα νόμισμα Ιουστινιανού, που χρονολογείται στα τέλη του 6ου μ.Χ. αιώνα και ένα νόμισμα Μαξιμιανού του 4ου αιώνα. Οι σωστικές ανασκαφικές έρευνες για την ανάδειξη του ναού συνεχίσθηκαν και το 1997 και έφεραν στην επιφάνεια ευρήματα που ανατρέπουν και αναθεωρούν παλιότερες απόψεις για το χώρο. Η αποκάλυψη αγωγού νερού, ο οποίος συνδέεται με τετράγωνο χώρο, που φέρει δάπεδο με πλάκες και εσωτερική επικάλυψη με αδιάβροχο επίχρισμα, ΒΑ. της εκκλησίας και βαλαντίου (λουτρού) στη νότια πλευρά, μαρτυρούν ότι ο χώρος λειτουργούσε ως οργανωμένο λουτρό με διαφορετικά κτίσματα και σύνθετες λειτουργίες.