ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ



Βασιλική μετά τρούλου, κτισμένη το 1932 από την Αδελφότητα Κυριών. Λέγεται ότι οι ίδιες οι γυναίκες βοήθησαν στο κτίσιμο, κουβαλώντας πέτρες από τον Ξηρόλακκα. Εγκαινιάσθηκε, μάλιστα, από τον Δεσπότη. Το ξύλινο τέμπλο φιλοτέχνησε ο Ν. Μπαχτσές το 1935. Στην αριστερή πλευρά του τέμπλου βρίσκεται η εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος, που έγινε με δαπάνη των υποδηματοποιών Βελβεντού το 1936 και την φιλοτέχνησε ο ντόπιος αγιογράφος Χ. Τσιουκαρδάνης. Δεξιά βρίσκεται μια επίσης παλιά εικόνα, που απεικονίζει τους Αγίους Θεοδώρους.
Η παράδοση αναφέρει ότι μια ευλαβής Κοζανιτισσα είδε σε όραμα να εμφανίζονται οι Άγιοι Θεόδωροι καβαλάρηδες. Τους ρώτησε «ποιοί είστε» και εκείνοι απάντησαν: «Είμαστε απ’ το Βελβεντό, οι Άγιοι Θεόδωροι».
Ο δασοσκεπής περίβολος είναι αποτέλεσμα της δενδροφύτευσης που πραγματοποίησαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου το 1949.
Το 1987 προσθέθηκε ο νάρθηκας. Η εκκλησία γιορτάζει δύο φορές το χρόνο. Του Αγίου Σπυρίδωνος, στις 12 Δεκεμβρίου και των Αγίων Θεοδόρων, το Σάββατο μετά της Τυροφάγου, οπότε βράζεται και μοιράζεται σιτάρι στους προσκυνητές, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση.



ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ