ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΛΥΒΙΤΗΣ



Είναι σκαρφαλωμένος στην πλαγιά του Καμπανού, διπλά στο ρέμα της Αβουζιανής, πάνω από το δρόμο που ανηφορίζει προς το ΙΙαλαιογράτσανο. Κτίσθηκε πάνω στα ερείπια παλιάς, εντελώς κατεστραμμένης εκκλησίας, το 1986. Το καινούργιο εκκλησάκι είναι γνωστό στον πολύ κόσμο ως «τ’ Κουτσογιάνν(η) του ξωκλήσ( ι)».
Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Πόλη στα 460 μ.Χ., από πλούσιους γονείς, γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε τα πάντα και ακολούθησε την ασκητική ζωή. Όλα τα χρόνια που ασκήτευε, γονείς τον θεωρούσαν χαμένο και ποτέ δεν μπόρεσαν να μάθουν πού είναι, αναζητώντας τον παντού, πικραμένοι και απογοητευμένοι. Κάποτε ο Ιωάννης επέστρεψε στο σπίτι, χωρίς βέβαια δώσει γνωριμία στους γονείς του.
Ζήτησε, ως ζητιάνος, από τον πατέρα του να κατοικήσει στην αυλή του, σε μια καλύβα που θα έφτιαχνε. Ο καλοσυνάτος Ευτρόπαιος (πατέρας) διέταξε και οι υπηρέτες του «ούτω εποίησαν». Έτσι, λοιπόν, ο Όσιος ονομάσθηκε Καλυβίτης. Η γνωριμία με τους γονείς του, τα πολλά θαύματά του, πριν και μετά το θάνατό του, μέχρι και σήμερα, αναφέρονται στο συναξάρι του.
Γιορτάζει στις 15 Ιανουαρίου.



ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ