ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ


Βρίσκεται στην περιοχή «Μπατάνια» και αποτελεί την είσοδο για το «Σκεπασμένο». Κτίσθηκε περί το 1870. Το 1957 έγινε ανύψωση της σκεπής και το 1996 ανακαινίσθηκε. Πρόσφατα έγινε η τοποθέτηση νέου τέμπλου και ήδη ετοιμάζονται και οι τοιχογραφίες. Πριν από λίγα χρόνια, το 1993, περιφράχτηκε και διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος, που αποτελεί μια δροσιστική νότα για τους προσκυνητές και διαβάτες, αφού, ακριβώς μπροστά της, βρίσκεται η «θέση της Αντριάδας» από όπου ποτιζόταν όλος ο κάμπος του Βελβεντού. Δύο εικόνες τη Αγίας Τριάδας, πολύ παλιές, σώζονται μέχρι τις μέρες μας και θεωρούνται θαυματουργές.
Από μαρτυρίες έχει καταγραφεί ένα θαυμαστό γεγονός, που διαδραματίσθηκε το 1940, στην κατοχή. Όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν τα Σέρβια, αρκετοί Βελβεντινοί είχαν καταφύγει στην εκκλησία για να σωθούν. Παρέμειναν εκεί, προσευχόμενοι στη χάρη της Αγίας Τριάδας, με φόβο στην ψυχή αλλά και πίστη ότι το θέλημα Της δεν θ’ αργήσει να φανεί. Πράγματι, μετά την ολονύκτια προσευχή, την επόμενη μέρα, ένα εγγλέζικο αεροπλάνο, πετώντας πάνω από το Καταφύγι προς το Βελβεντό, έριξε τρόφιμα (ρύζι—ζάχαρη) με τα οποία οι πιστοί πέρασαν σαράντα μέρες στο χώρο της εκκλησίας.
Γιορτάζει της Αγίας Τριάδας. Ωστόσο, η γιορτή της μεταφέρεται μια εβδομάδα αργότερα, για να μπορούν οι χριστιανοί να εκκλησιάζονται τη μια Κυριακή στο Μοναστήρι και την επομένη στην «Αντριάδα».



ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ